silkofos_grove@yahoo.gr
+30.6973605770 | English

Η πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης ανθρώπινης κεφαλής στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το Δεκέμβριο του 2017 έχει προγραμματισθεί από τον Ιταλό νευροχειρούργο Δρ. Καναβέρο η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας απόπειρα μεταμόσχευσης ανθρώπινης κεφαλής. Ο Δρ. Καναβέρο, ύστερα από 20 χρόνια έρευνας, ισχυρίζεται πως είναι πανέτοιμος να πραγματοποιήσει την εγχείρηση. Ο εθελοντής του ονομάζεται Βάλερι Σπιριντόνοφ, είναι 30 χρονών Ρώσος και πάσχει απο νωτιαία μυική ατροφία τύπου 1, πάθηση στην οποία εκφυλίζονται οι κινητικοί νευρώνες με αποτέλεσμα να ατροφούν οι μύες, ο ασθενείς να μην μπορεί να κινηθεί και στο τέλος ούτε να αναπνεύσει.

Η εγχείρηση θα διαρκέσει 36 ώρες, θα συμμετέχουν συνολικά 150 γιατροί και νοσηλευτές και θα κοστίσει 10 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο το νανο-νυστέρι που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει η τομή της σπονδυλικής στήλης θα είναι διαμαντένιο κόστους  200 χιλιάδων δολαρίων. Αρχικά το σώμα του δότη και το κεφάλι του Βάλερι θα ψυχθούν στους -15C0 και σταδιακά θα συνδεθούν με σωλήνες τροφοδοσίας αίματος. Στη συνέχεια η σπονδυλική στήλη του Βάλερι και του δότη θα κοπούν με το  νανο-νυστέρι και ο Δρ. Καναβέρο θα έχει μόνο μερικά λεπτά στη διάθεσή του για να τις «συνδέσει». Τέλος, θα συνδεθούν οι μύες, τα υπόλοιπα αγγεία και το δέρμα ασθενή και δότη. Ο ασθενής θα μείνει 3-4  εβδομάδες σε κώμα ώστε να δοθεί χρόνος στους ιστούς να επουλωθούν χωρίς επιπλοκές.


Τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης έχουν εξαιρετικά μειωμένη δυνατότητα αυτοΐασης ακόμη και μετά από τις καλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις. Κατά τον Δρ. Καναβέρο, ο τραυματισμός διαφέρει από την τομή με το νυστέρι. Ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης  συνθλίβει τα νεύρα καταστρέφοντας πολλά από τα κυτταρικά σώματα, κι επομένως τον πυρήνα των νευρικών κυττάρων, που περιέχουν όλα τα υλικά και την πληροφόρηση για τη συντήρηση και την ανάπλαση των νευρικών κυττάρων.  Επίσης, έχει αποδειχθεί πάνω σε πειραματόζωα πως η πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG-polyethylene glycol) μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση νεύρων της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συμβαίνει μόνο σε κύτταρα τα οποία έχουν κοπεί, όχι από το κυτταρικό τους σώμα (Cell body), αλλά από τον άξονά  τους (Axon-Myelin Sheath-Schwann’s cells). Όσο πιο ακριβής και ευθυγραμμισμένη  είναι η τομή, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότατες για γρήγορη ανάπλαση του νευρικού κυττάρου (νεύρου) μετά τη σύνδεση με τη σπονδυλική στήλη του δότη.

 

Ο Δρ. Καναβέρο είναι από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ο δημιουργός της συνείδησης αλλά το φίλτρο της. Ψύχοντας το κεφάλι του ασθενή και το σώμα του δότη στους -15 C0 ο εγκέφαλος του ασθενή θα είναι κλινικά νεκρός. Ο Δρ. Καναβέρο συνδέει με το εχγείρημά του και τις μεταθανάτιες εμπειρίες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από διάφορους ανθρώπους. Πιστεύει πως μετά την «απόψυξη» του κεφαλιού του Βάλερι, όταν πια θα έχει συνδεθεί με το σώμα του δότη, ο Βάλερι θα βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία. Έτσι, όχι μόνο θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά θα απαντηθεί και το ίσως πιο δύσκολο φιλοσοφικό ερώτημα, το κατά πόσο υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Αν όντως ο Βάλερι ανακτήσει τη συνείδησή του και βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία, τότε αυτό θα είναι μια ένδειξη για το ότι η συνείδηση μπορεί να υπάρξει μετά τον θάνατο.

Αν και ως εδώ φαίνεται πως ο Δρ. Καναβέρο έχει τραβήξει εξαιρετικά πολύ το ζήτημα, η ανάλυσή του δεν σταματάει ακόμη. Εξάλλου δεν έχει ονομάσει κατά λάθος το εγχείρημά του Παράδεισο (HEAVEN – Head anastomosis Venture). Θεωρεί πως όταν πια η επιστήμη της κλωνοποίησης θα έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο, ο άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει, αν όχι για πάντα, τουλάχιστον για πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη και στην ερώτηση του πως θα γίνει ένας γερασμένος εγκέφαλος να επιβιώσει σε ένα νεότερο σώμα ο Δρ. Καναβέρο απαντάει πως από πειράματα σε τρωκτικά φαίνεται πως το αίμα νέων οργανισμών όταν μεταγγίζεται σε γερασμένους οργανισμούς αναζωογονεί τα γερασμένα μυικα και ηπατικά κύτταρα και μπορεί να παρακινήσει τη γέννηση νέων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Η μεταμόσχευση κεφαλής σε κλωνοποιημένο νεότερο σώμα του ίδιου ανθρώπου, θα του δίνει τη δυνατότητα να αναζωογονεί τα εγκεφαλικά του νευρικά κύτταρα και να κατέχει ένα νέο σώμα εις το διηνεκές. Έτσι, ο άνθρωπος θα φτάσει στον παράδεισο, στην αιώνια ζωή.


Ύστερα από όλα αυτά, και κάποια ακόμη που έχω παραλείψει, τονίζω πως ο Δρ. Καναβέρο δίνει 90% πιθανότητες επιτυχίας στο εγχείρημά του ενώ η ιατρική κοινότητα φαίνεται να μην είναι καθόλου αισιόδοξη. 

Πηγές:

  1. Medical New Today - http://www.medicalnewstoday.com/articles/292306.php (5/6/2017)
  2. Canavero S. (2013) HEAVEN: The head anastomosis venture Project outline for the first human head transplantation with spinal linkage (GEMINI)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821155/ (5/6/2017)
  3. Observer - http://observer.com/2017/04/dr-sergio-canavero-head-transplant/ (5/6/2017)
  4. The Economist on youtube https://www.youtube.com/watch?v=Nr8ru47Rnjs (5/6/2017)
  5. TEDx talks on youtube https://www.youtube.com/watch?v=_EHCHv5u3O4 (5/6/2017)