silkofos_grove@yahoo.gr
+30.6973605770 | English

Δισκοπάθεια Οσφύος - Αίτια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Πρόγνωση

ΟΡΙΣΜΟΣ

Εκφυλιστική πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με διάρρηξη του εξωτερικού ινώδους δακτυλίου του και διαφυγή της ζελατινώδους ουσίας του πυρήνος του.Αποτέλεσμα η πίεση που εξασκεί αυτή η ουσία του πυρήνα πάνω στην νευρική ρίζα.

 

 

ΑΙΤΙΑ

Συνδυασμός του μηχανικού ερεθισμού από την πίεση πάνω στο νεύρο αλλά και επιπλέον ερεθισμός εξαιτίας της απελευθερώσεως συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών οι οποίες ερεθίζουν ακόμα περισσότερο του παρακείμενους ιστούς και νεύρα.

Κήλη Οπίσθια, Οπισθοπλαγία, Πλαγία.Συνήθως στα επίπεδα Ο4-5, Ο5-Ι1.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του κορμού και οσφύος αλλά με λάθος τρόπο όπως και λάθος στάση/θέση κατά τις διάφορες δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα να μην κινούνται οι σπόνδυλοι σε σωστή τροχιά και πάνω στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.Αποτέλεσμα ο συνεχής μικροτραυματισμός και φθορά του εξωτερικού περιβλήματος του δίσκου και ως εκ τούτου η διαφυγή ενδοδισκικού υλικού προς τον χώρο του σπονδυλικού καναλιού όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και η νευρική ρίζα.

Η φθορά της ηλικίας ούτως η άλλως δημιουργεί οστεόφυτα μέσα στο σπονδυλικό κανάλι, έτσι το εύρος αυτού του καναλιού μικραίνει οπότε και η παραμικρή κήλη που σε άλλη περίπτωση δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, είναι τώρα αρκετή ώστε να πιέσει το νεύρο.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ξαφνικός, καυστικός ,οξύς πόνος Οσφύος και ενδεχόμενος αντανακλαστικός καυστικός (ως ηλεκτρικό ρεύμα) πόνος. σε διάφορα σημεία του μηρού αλλά κυρίως κάτω από το γόνατο.Ο αντανακλαστικός πόνος στο πόδι συνήθως είναι ισχυρότερος του οσφυϊκού πόνου. Αν όμως υπάρχει μόνο ρήξη του δίσκου χωρίς προπέτεια του ενδοδισκικού υλικού τότε η Οσφύς πονά περισσότερο.Προϋπάρχον βεβαρυμμένο ιστορικό επεισοδίων Οσφυϊκού πόνου.Συνήθως μετά από σκύψιμο και ανύψωση αντικείμενου είτε από επαναλαμβανομένη κίνηση/στάση με λάθος τρόπο.Αύξηση του πόνου με σκύψιμο, φτέρνισμα, παρατεταμένη καθιστική στάση η ορθοστασία. Μείωση με Έκταση της οσφύος. Μειωμένη Αισθητικότητα στο κάτω άκρο.Μυϊκή Αδυναμία/Ατροφία.Μειωμένα Αντανακλαστικά.

 

ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ

Στόχος:

Στις 3 πρώτες μέρες να μειωθεί ο αντανακλαστικός πόνος στο κάτω άκρο.Στην τρίτη εβδομάδα να υπάρχει 50/60% βελτίωση.

  • Παραπομπή σε περίπτωση συνεχιζόμενης μυϊκής αδυναμίας και ατροφίας και αδυναμίας γενικής βελτίωσης.Μείωση της κήλης, αποσυμπίεση νεύρου ή μυελού.

  • Μείωση φλεγμονής, πρόληψη περαιτέρω νευρικής απώλειας.Εκπαίδευση ασθενούς στην προστασία και σταθεροποίηση της Οσφύος.

  • Εκμάθηση ειδικών στάσεων/κινήσεων.Ανάταξη, Κινητοποίηση, Χειροπρακτική Έλξη Οσφύος.

  • Έλεγχος πόνου μέσω Κρυοθεραπείας, Μαξιλάρι υποστηρίξεως Οσφύος στο κάθισμα, αποφυγή παρατεταμένης καθιστικής/ορθίας θέσης, περπάτημα για 15 λεπτά κάθε 1 έως 1 ½ ώρα.

  • Το κυριότερο είναι η αποφυγή παρατεταμένης/πολυήμερης ακινησίας στο κρεβάτι.

  • Μέγιστος χρόνος 3-6 ημέρες.


ΥΠΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ

Στόχος:

Επιστροφή στην εργασία το δυνατόν γρηγορότερο με τροποποιημένα καθήκοντα/τρόπο εργασίας.Επαναφορά της σωστής λειτουργίας του σπονδύλου και περεταίρω του εν λόγω Μυοσκελετικού συστήματος ευλυγισία, αντοχή, ενδυνάμωση. Εκπαίδευση σθένους στη Εργονομίας, Πρόστασα Οσφύος, Συνθήκες ζωής.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ

Στόχος:

Συντήρηση του ασθενούς κυρίως με ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις και ενδεχομένως κάποιες επισκέψεις για χειροπρακτικές ανατάξεις σε περίπτωση ενδείξεων υποτροπής. Η συντήρηση στη χρόνια φάση είναι καθαρά θέμα συνέπειας του ασθενούς σε σχέση με το ειδικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων που έχει διδαχθεί για να εφαρμόζει σπίτι του.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, οι δισκοκήλες όσο ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες επανατοποθέτησης των υπεξαρθρωμένων οστών και επαναφοράς της μυικής ισορροπίας, μπορούν να απορροφηθούν απο τον ίδιο τον οργανισμό χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Πολύ καλή έως τέλεια επαναφορά της λειτουργικότητος.Δεν αποκλείονται όμως επιδεινώσεις κατά καιρούς, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής είτε δεν ακολουθεί τις συμβουλές και το πρόγραμμα ασκήσεων είτε αναγκαστικά η φύση της εργασίας του είναι τέτοια που προδιαθέτει σε μελλοντικές/περιοδικές επιδεινώσεις. Ως εκ τούτου κρίνεται απολύτως φρόνιμο να ελέγχεται περιοδικά η λειτουργία της σπονδυλικής στήλης κατά την φάση συντηρήσεως.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χειροπρακτική εν δράσει - Δείγμα ακτινογραφιών ασθενών μας ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ

Δισκοκήλες – Ισχιαλγία και Πόνος – Τί λένε οι έρευνες για την επίδραση των φαρμάκων

Οσφυαλγία. Ποιες παθήσεις την προκαλούν και αντιμετώπιση της αιτίας

Πόνος μέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου ή με το ξύπνημα. Πιθανές αιτίες

Θέσεις και δραστηριότητες που καταπονούν περισσότερο τη μέση μας σε 2 διαγράμματα.

 

Πηγές: