silkofos_grove@yahoo.gr
+30.6973605770 | English

Αυχενικό σύνδρομο - Εσωτερικές αιτίες. Μέρος 2

 

Εσωτερικές αιτίες:

  • Μυϊκές θλάσεις: Ο πόνος είναι οξύς τοπικός, επιδεινώνεται όταν κινείται το κεφάλι και διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα. Αν δεν αλλάξει η αρχική αιτία οι μυϊκές θλάσεις μπορεί να κρατήσουν και μεγαλύτερο διάστημα.
  • Διάστρεμμα συνδέσμων ή θυλάκων: Ο πόνος είναι επίσης οξύς, βαθύς, επιδεινώνεται με οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής και διαρκεί ως και 2 εβδομάδες. Αν δεν αλλάξει η αρχική αιτία οδηγούν σε χρόνιες καταστάσεις και ο πόνος διαρκεί περισσότερο.
  • Εκφυλισμός των δίσκων:  Οι δίσκοι που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και παρέχουν απορρόφηση των κραδασμών και κινητικότητα, αρχίζουν να αφυδατώνονται και να χάνουν την ελαστικότητά τους και το ύψος τους. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί πίεση των νεύρων που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη. Πόνος, μούδιασμα, κάψιμο στον αυχένα, είτε στην ωμοπλάτη, είτε στο χέρι, έλλειψη δύναμης, μπορεί να είναι κάποια από τα συμπτώματα. Όσο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία της βιομηχανικής ανισορροπίας η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργείο.

 

  • Δισκοκήλη: Οι δίσκοι που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων όταν υποστούν χρόνια ασυνήθιστα βιομηχανικά φορτία  αρχίζουν να παραμορφώνονται. Χάνουν την ελαστικότητα και την κινητικότητά τους και δυσχεραίνεται η τροφοδοσία τους με ουσίες που τους τρέφουν. Όταν το εσωτερικό ενός δίσκου σκίσει το ελαστικό περίβλημά του, τότε μιλάμε για δισκοκήλες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με την κατάσταση του εκφυλισμού των δίσκων αφού προέρχονται από πίεση των νεύρων που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη π.χ. μούδιασμα, αδυναμία, πόνος, ελάττωση εύρους κίνησης.

 


 

  • Οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα: Εκφυλισμός των αρθρικών επιφανειών των σπονδύλων, των ίδιων των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων που οδηγεί σε διάφορα φαινόμενα ανάλογα με την περίπτωση. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι μείωση εύρους κίνησης του αυχένα, πόνος στον αυχένα και την ωμοπλάτη, συμπτώματα εκφυλισμού δίσκων και δισκοκήλης.

    Η οστεοαρθρίτιδα είναι η απόρροια συσσωρευμένης ζημιάς στις αρθρώσεις και παίρνει χρόνια ώστε να γίνει παθολογική. Αιτίες της είναι όλες οι εξωτερικές αιτίες που περιγράψαμε παραπάνω κι ενώ δεν είναι μια αντιστρέψιμη κατάσταση, ένας ειδικός σε μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να μην πονάει, να κερδίσει ξανά την κινητικότητα και την δύναμή του και να του προσφέρει μια πλήρως λειτουργική ζωή όπου θα μπορεί να εργάζεται και να ψυχαγωγείται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

 

  • Στένωση: Όπως φαίνεται και από την ίδια τη λέξη, στένωση είναι το στένεμα του ανοίγματος μέσα από οποίο εξέρχονται τα νεύρα από την σπονδυλική στήλη. Αποτέλεσμα είναι η πίεση στα νεύρα και συμπτώματα όπως μούδιασμα, αδυναμία, πόνος, περιορισμός εύρου κίνησης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στις στενώσεις του σπονδυλικού σωλήνα ο ασθενής έχει πρόβλημα έκτασης του σήματός του, δηλαδή κίνηση προς τα πίσω. Έτσι, ένας ασθενής με στένωση στον αυχένα θα δυσκολεύεται να κοιτάξει ψηλά, να περπατήσει πολλή ώρα κτλ.

  • Μυελοπάθεια: Μυελοπάθεια πάθηση του νωτιαίου μυελού που διέρχεται μέσα από τον σπονδυλικό σωλήνα και ουσιαστικά εμπεριέχει όλα τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με την περιφέρεια π.χ. νεύρα που παρέχουν τη δυνατότητα κίνησης, αίσθησης. Όταν ο νωτιαίος μυελός πιέζεται τα νεύρα δυσλειτουργούν και εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα όπως μουδιάσματα, αδυναμία και μπορούν να φτάσουν σε προχωρημένες καταστάσεις από ακράτεια ούρων και έλλειψη συντονισμού ως και παράλυση. Ο νωτιαίος μυελός μπορεί να υποστεί πιέσεις λόγω δισκοκήλης, στένωσης, σπονδυλολίσθησης κ.α.
  • Σπονδυλολίσθηση: Είναι η εμπρόσθια ή οπίσθια ολίσθηση ενός τμήματος της σπονδυλικής στήλης προς ένα άλλο. Το σημείο στο οποίο υπάρχει η ολίσθηση είναι το σημείο που προκαλεί τις διαταραχές και τα συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που περιγράψαμε στις παραπάνω περιπτώσεις.

Πέρα από τις παραπάνω αιτίες υπάρχουν κι άλλες λιγότερο συχνές. Όπως είναι ξεκάθαρο από τις παραπάνω παθολογίες που τσουβαλιάζονται κάτω από τον όρο Αυχενικό αυτές που δίνουν συμπτώματα, όπως μουδιάσματα και αδυναμία, είναι εξαιρετικά σημαντικές και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζονται τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Ακόμη όμως και οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει συχνός πόνος στον αυχένα είναι σημαντικές καθώς προμηνύουν σοβαρότερα προβλήματα αν δεν διορθωθεί η αιτία της δυσλειτουργίας.

 

Για όλες τις παραπάνω παθήσεις οι πρώτες θεραπευτικές επιλογές είναι συντηρητική θεραπεία, δηλαδή Φυσιοθεραπεία που έχει στόχο την ενδυνάμωση και Χειροπρακτική με στόχο τη διόρθωση των σπονδυλικών ανισορροπιών που οδήγησαν στην στένωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις και πάντα ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί η συντηρητική θεραπεία είναι επιτυχής και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ρουτίνες χωρίς συμπτώματα.

 

Πηγές:

Bullough Peter (2010). Orthopaedic Pathology. Eslevier

Kisner C. and Colby L. (2007). Therapeutic Exercise 5th Edition. Davis Company

Εικόνες:

Spine Health (www.spine-health.com) 21/8/2017

The Health Science (https://www.thehealthsciencejournal.com/best-worst-sleeping-positions-chronic-pain-neck-shoulders-back-infographic/)  (21/8/2017)

Neck Pain Relief Help (http://www.neckpainreliefhelp.com/) (21/8/2017)

Body Building Com (https://www.bodybuilding.com/content/posture-power-how-to-correct-your-body-alignment.html) (21/8/2017)

Ciano Chiropractic (http://www.cianochiropractic.com) (21/8/2017)

Bone and spine (www.boneandspine.com) (21/8/2017)

Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org) (21/8/2017)

Medical Assessment Online (www.medicalassessmentonline.com) (21/8/2017)

Houston Methodist (www.houstonmethodist.org) (21/8/2017)

Fit and Well Osteo (www.fitandwellosteo.com.au) (21/8/2017)

132rf  (www.123rf.com) (21/8/2017)